Обладнання:

Порошенко дозволив підприємцям працювати без кассових апаратів

Президент Петро Порошенко підписав законопроект №1088 «Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (щодо державних гарантій суб`єктам господарювання у застосуванні ними реєстраторів)», який був ухвалений Верховною Радою 01 липня.

Нагадаємо, в цьому документі передбачено звільнення від необхідності застосування касових апаратів для фізосіб-підприємців, які є платниками єдиного податку та входять до І, ІІ та ІІІ групи та мають річний дохід до 1 млн грн; у разі ж перевищення порогу в 1 млн грн, застосування касових апаратів є обов’язковим. За відповідне рішення проголосували 248 нардепів.

Як відзначала глава парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, згідно з запропонованими змінам до законодавства, застосування касових апаратів розпочинається з першого місяця наступного кварталу після досягненням підприємцем впродовж року 1-мільйонного порогу. Це стосується як підприємців з ІІ, так і ІІІ групи.

За словами Н. Южаніної, пропоновані зміни задовольняють майже всю групу платників єдиного податків з ІІ групи (а їх є близько 600 тисяч осіб), при тому, що граничний допустимий для них дохід на рік, згідно з Податковим кодексом, до 1,5 млн грн, а торік він в середньому становив 720 тис грн. При цьому вимога щодо потреби застосування касових апаратів для підприємців з ІІ групи (які мають дохід від 1 до 1,5 млн грн, - ред.) почне діяти з 1 січня 2016 року.

Таким чином, чинна на сьогодні норма законодавства, яка вступила в силу з 1 липня, щодо застосування касових апаратів підприємцями з ІІІ групи (граничний дохід для яких встановлений на рівні до 20 млн грн, - ред.) продовжуватиме діяти. Але судячи з ухваленого закону , тільки для тих підприємців, які матимуть річні доходи на рівні від 1 до 20 млн грн.

Відзначимо, що законопроектом №1088 дано доручення Кабміну до 1 вересня 2015 року розробити порядок перевірки суб`єктів господарювання.

Також законопроектом:

– всіх суб’єктів господарювання звільнено від необхідності зберігання надрукованих чеків в книгах обліку розрахункових операцій;

– надано можливість суб’єктам господарювання користуватися введеним в експлуатацію РРО до закінчення строку його служби ( в тому числі понад 7 років), за умови, якщо виробник (постачальник) гарантує працездатність таких РРО;

– у юридичних осіб збільшено до розміру 10% мінімальної заробітної плати допустиму невідповідність суми готівкових коштів сумі коштів, зазначеній у денному звіті на місці проведення розрахунків;

– скасовано п’ятикратний розмір фінансової відповідальності за порушення вимог Закону про РРО;

– сервісні центри зобов’язано проводити технічне обслуговування РРО без їх розпломбування;

– сервісні центри зобов’язано у разі не забезпечення гарантійного ремонту РРО протягом сімох днів з дня прийняття його в ремонт ввести в експлуатацію належним чином зареєстрований на суб’єкта господарювання резервний реєстратор розрахункових операцій;

– запроваджено фінансову відповідальність сервісних центрів за порушення стоків гарантійного ремонту РРО та не введення в експлуатацію резервного РРО.

 
Податковий кодексерело: http://comments.ua/