Обладнання:

Хто повинен застосовувати РРО

У яких випадках застосування РРО обов`язкове.
 
Застосовувати РРО повинні суб`єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із використанням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів і т. п.) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції із приймання готівки для подальшого її переказу.
 
До розрахункових відносяться операції із приймання готівкових коштів, платіжних карток, чеків, жетонів від покупця в місці реалізації товарів (послуг), видачі готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу).
 
РРО повинен бути в кожному місці проведення розрахунків. Тобто якщо, наприклад, в одному магазині є декілька місць проведення розрахунків, кожне з них повинне бути обладнане РРО. Нагадаємо, місцем проведення розрахунків є місце:
 
здійснення розрахунків із покупцем за продані товари (надані послуги) і зберігання грошей, отриманих за реалізовані товари (послуги);
одержання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг) із використанням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів і т. п.
Коли можна не застосовувати РРО
 
Перелік видів діяльності, при здійсненні яких можна обійтися без РРО, наведено у ст. 9, 10 Закону № 265. До нього, зокрема, включені:

 

1. Торгівля продукцією власного виробництва підприємствами всіх форм власності, за винятком підприємств торгівлі, громадського харчування та послуг. При цьому слід урахувати, що:

 
2. Виконання банківських операцій, за винятком:
 
3. Продаж:
 
4. Продаж товарів (надання послуг) фізособами-підприємцями, платниками єдиного податку. При цьому слід урахувати, що обійтися без РРО можуть тільки єдинники:
 
5. Здійснення фізособами торгівлі продуктовими або промисловими товарами за готівку на ринках.
 
 
6. Продаж у кіосках, із лотків і розносок газет, журналів та інших видань, листівок, конвертів, знаків поштової оплати, продаж жетонів і проїзних квитків у касах метрополітену.
 
 
7. Продаж води, молока, квасу, рослинної олії, живої риби з автоцистерн, цистерн, бочок і бідонів, а також продаж страв і безалкогольних напоїв у їдальнях і буфетах загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів під час навчального процесу.
 
 
8. Продаж товарів (послуг), розрахунки за які здійснюються в безготівковій формі (наприклад, оптова торгівля).
 
 
9. Провадження видів діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зазначених у Переліку № 1336 (Перелік окремих форм і умов проведення діяльності в сфері торгівлі, громадського харчування і послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок і книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. №1336, зі змінами та доповненнями). У цьому випадку замість РРО слід застосовувати КОРО та розрахункові книжки.
 
 
Джерело "компанія «Баланс Клуб»"