Обладнання:

Спрощена система оподаткування зазнала змін

У відповідності зі змінами, внесеними до Податкового кодексу Законом України 909-VІІІ від 24.12.2015 року, суб’єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування поділяються на такі групи платників єдиного податку:

 

І група – фізичні особи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно торгівлю на ринках або надають побутові послуги населенню. Обсяг доходу – не перевищує 300 тис грн. Ставка податку до 10 відсотків мінімальної заробітної плати (до 137,8 грн), яку встановлюють місцеві ради, а єдиний внесок (ЄВ) становитиме 22 відсотки мінімальної зарплати (303,16 грн).

ІІ група – фізичні особи-підприємці, які надають послуги платникам єдиного податку або населенню, здійснюють виробництво та продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства. Наймані працівники – до 10 осіб, обсяг доходу до 1,5 млн грн. Ставка податку до 20 відсотків мінімальної заробітної плати (до 275,6 грн), яку встановлюють місцеві ради. ЄВ – 22 відсотки мінімальної заробітної плати (303,16 грн).

ІІІ група – фізичні особи-підприємці та юридичні особи, які мають дохід до 5 млн грн, кількість найманих осіб не обмежується. Ставка податку – 3 відсотки для платників ПДВ та 5 відсотків – для неплатників ПДВ.

ІV група – с/г товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий рік дорівнює або перевищує 75 відсотків. Для платників єдиного податку четвертої групи розмір ставок податку з одного гектара сільгоспугідь залежить від категорії (типу) земель, їх розташування та становить від 0,16 до 5,4 відсотка від нормативно-грошової оцінки 1 га землі.

Детальнішу інформацію стосовно цього питання можна отримати у Центрі обслуговування платників за адресою: м. Тернопіль, вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10

Джерело: Відділі комунікацій Тернопільської ОДПІ