Обладнання:

З 11 березня - нові форми фіскальних чеків і звітів

Нова форма фіскального касового чека на товари (послуги).
Реквізити касового чека практично не змінилися.

Але: для суб'єктів господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів та зареєстровані платниками акцизного податку встановлено новий реквізит по акцизному податку.
У фіскальному касовому чеку потрібно буде окремим рядком вказувати:
- назву «Акцизний податок» (згідно з ПК). При необхідності дозволяється використовувати скорочення;
- розмір ставки акцизного податку,
- загальну суму такого податку за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами). Рядки «ПДВ» і «Акцизного податку» касового чека повторюються відповідно до кількості податкових груп за різними ставками ПДВ і акцизного податку.
Дозволяється не друкувати рядків по податковим групам, якщо сума ПДВ або акцизного податку дорівнює нулю.
Також уточнено, що в касовому чеку можна використовувати найменування або логотип виробника (раніше можна було вказувати тільки логотип).
Завантажити нову форму касового чеку можна тут >>>

Розрахунки за допомогою платіжної картки
За новим Положенням в разі застосування при проведенні розрахунків з використанням платіжної картки платіжного терміналу, з'єднаного або поєднаного з РРО, касовий чек повинен додатково містити такі обов'язкові реквізити:
• ідентифікатор еквайра та торговця або інші дані, що дозволяють їх ідентифікувати;
• ідентифікатор платіжного пристрою;
• суму комісійної винагороди (при наявності);
• вид операції;
• реквізити електронного платіжного засобу (платіжної картки) (допустимі правилами безпеки платіжної системи), перед якими друкуються великі літери «ЕРС»;
• напис «Код авт.» І код авторизації або інший код, що ідентифікує операцію в платіжній системі, крім випадків, коли правила розрахунків платіжної системи передбачають складання розрахункових документів із застосуванням електронних платіжних засобів (платіжних карток) без виконання процедур авторизації;
• підпис касира та підпис держателя електронного платіжного засобу (платіжної картки) (якщо це передбачено правилами платіжної системи) в окремих рядках, перед якими друкуються відповідно написи «Касир» та «Держатель ЕРС».
Звертаємо увагу, що цим Положенням затверджено також нові форми і реквізити фіскального касового чека видачі коштів, Розрахункової квитанції і Спрощеної розрахункової квитанції.

Зокрема, у фіскальному касовому чеку видачі коштів за новою формою потрібно вказати не просто назва операції виплати і суму коштів, яка видається за операцією виплати, а саме:
- якщо кількість повернутого товару (обсяг отриманої послуги рекомпенсуеться) не дорівнює одиниці виміру, - кількість, вартість повернутого товару (обсягу отриманої послуги рекомпенсуеться)
- вартість одиниці виміру товару (послуги);
- назва операції виплати або назва товару (послуги).

З'явився в цій формі касового чека і новий обов'язковий реквізит для СГ роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів та зареєстровані платниками акцизного податку - окремим рядком в ньому вказуються:
- розмір ставки такого податку,
- загальна сума такого податку за всіма зазначеними в чеку товарами,
- на початку рядка друкується назва такого податку. У реквізиті «Акцизний податок» наводиться його назва (відповідно до ПК). При необхідності дозволяється використовувати скорочення.

Звіт ЗВР - 1
Цей звіт, починаючи з 2016 року подають тільки суб'єкти господарювання, які використовують розрахункові книжки при здійсненні розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, крім розрахунків при здійсненні операцій з купівлі-продажу іноземної валюти.

До 2016 року цей звіт подавали ще суб'єкти господарювання, використовувати РРО, що не забезпечували подання електронними каналами зв'язку копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків. Але з 2016 року такими РРО вже заборонено користуватися при здійсненні відповідних розрахунків.

Саме тому Наказом 13 затверджено нову форму звіту ЗВР-1 та Інструкцію щодо його подання, які вже містять відповідні правила та вимоги щодо звіту ЗВР-1 у разі використання розрахункових книжок. Зокрема, з таблиці звіту виключено графу, у якій наводилися дані про модифікацію РРО, і залишено лише дані про фіскальний номер книги обліку розрахункових операцій. Натомість в таблиці звіту з’явилися нові графи для зазначення суми розрахунків за місяць за ставкою акцизного податку і суми акцизного податку. Звісно, що заповнюватися вони повинні будуть виключно продавцями – платниками акцизного податку. 

Затверджено нову форму звіту № ЗВР-1 та Інструкцію щодо її подання, які вже містять відповідні правила і вимоги щодо звіту № ЗВР-1 у разі використання розрахункових книжок. Завантажити тут

Джерело: https://news.dtkt.ua/ua/state/cash-handling/37822