Обладнання:

Заокруглення в чеках

За три місяці заокруглення в чеках не запрацювало...

З 1 липня набрала чинності постанова НБУ №25 «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів». Вона запроваджує можливість здійснювати заокруглення суми в чеку у випадку, якщо не вистачає монет дрібних номіналів в касі для здачі покупцю. З моменту прийняття Постанови НБУ урядові органи мали більше трьох місяців для того, щоб підготуватись до введення в дію заокруглення. Наприклад, розробити роз’яснення, яку саме суму бізнес має подавати в чеках (до чи після заокруглення), яку саме суму потрібно вказувати при реєстрації податкових накладних, налагодити програмне забезпечення для надання звітності тощо.

1 жовтня минуло три місяці дії Постанови, проте заокруглення сум в чеках не відбувається. Практичні роз’яснення фіскальних державних органів до постанови НБУ – відсутні.

У Податковому кодексі не передбачено операцій заокруглення, а бізнес побоюється застосування штрафних санкцій за неправильне відображення сум заокруглення в бухгалтерському і податковому обліку.

Як раніше вже обговорювали, найпроблемніше застосовувати заокруглення до регульованих (мінімальних та максимальних) цін та тарифів на комунальні послуги. Оскільки, в меншу сторону мінімальні суми заокруглювати не можна, а максимальні – в більшу. Наприклад, це стосується цін на алкоголь, тютюн тощо. Тож виникає питання, яким має бути алгоритм дій в даному випадку, щоб вся податкова документація була оформлена вірно і до бізнесу не виникало питань в органів державної фіскальної служби.

В Податковому комітеті Європейської Бізнес Асоціації наголошують, що якщо питання торкнеться заокруглення сум по сплаті комунальних платежів, це відчутно відобразиться на незахищених верствах населення. «Для них додаткові витрати в місяць за рахунок заокруглення можуть скласти навіть 20-30 грн – при купівлі товарів побуту, продуктів харчування, сплаті за комунальні послуги. Наприклад, для людей пенсійного віку навіть витрачені додатково 20 грн в місяць є суттєвими», – наголосила Наталія Артемчук, координатор Податкового комітету ЄБА.

Застосування заокруглення пов’язане з обліком ПДВ та реєстрацією податкових накладних в автоматизованій системі Єдиного держаного реєстру податкових накладних. Тому, щоб застосовувати заокруглення без ризику бути оштрафованим, необхідно привести у відповідність не лише податкове законодавство та бухгалтерський облік, але й програмне забезпечення СЕА ПДВ в ДФС та програмне забезпечення касових апаратів у компаній.

Європейська Бізнес Асоціація звертається до Національного Банку України, Міністерства фінансів України з прохання переглянути концепцію застосування заокруглення. Наразі до бізнесу поки не приходять з перевірками фіскальні органи, але побоювання існують.

Важливо на законодавчому та нормативному рівні все ж врегулювати дану проблему. Без цього норма не зможе запрацювати. А мати не діюче законодавство –  без сенсово.