Обладнання:

Відповіді на запитання щодо РРО

Нещодавно в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області заступник начальника управління – начальник відділу фактичних перевірок, контролю за готівковими операціями управління податкових перевірок, трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування Головного управління ДПС у Тернопільській області Андрій Вегера під час сеансу «гаряча лінія» поспілкувався із додзвонювачами щодо використання програмного РРО.

Найцікавіші запитання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

Питання 1. Чи потрібно користувачам програмних РРО купувати принтер для друку фіскальних чеків?

Андрій Вегера: Ні, це робити не обов’язково. Програмний РРО видаватиме електронний чек, який також можна буде надіслати покупцю на електронну пошту, або через основні комунікаційні месенджери за номером телефону.

Питання 2. З 19 квітня підприємці зобов’язані працювати з РРО та чи обов’язково це має бути новітній програмний продукт? Від старого касового апарату я як підприємець відмовлятися не хочу.

Андрій Вегера: Кожен підприємець самостійно обирає найбільш прийнятний для себе спосіб проведення готівкових розрахунків. Жодного примусу чи наполегливих рекомендацій щодо переваг касової техніки чи сучасних програмних рішень немає. Якщо підприємець обирає касовий апарат, бо вважає, що це зручно і надійно, – це його право.

Питання 3. Кого не стосується нововведення?

Андрій Вегера: Дія нових законів не поширюється на мікробізнес.

Нові правила застосування РРО не зачіпають:

 

Питання 4. Чи мають використовувати РРО самозайняті особи?

Андрій Вегера: Самозайняті особи можуть не використовувати програмний РРО.

Айтішники, юристи, консультанти інші самозайняті особи, зокрема й ті, хто працює на третій групі спрощеної системи оподаткування, не мають застосовувати РРО:

 

Питання 5. Коли практично повернуть гроші за придбаний товар без чеку?

Андрій Вегера: Кешбек запрацює не раніше 1 жовтня 2020 року. Процедура повернення коштів «кешбек» така. Купуючи товар на суму, яка перевищує 850 грн, перевіряєте чек на сайті. Якщо його там немає, подаєте скаргу в електронному кабінеті. Якщо чек не був фіскалізований, продавця штрафують, а ви повертаєте вартість покупки та залишаєте собі товар.

Питання 6. З якого часу реєстратори розрахункових операцій стають обов’язковими для всіх?

Андрій Вегера: Норма щодо обов’язкового застосування РРО усіма платниками єдиного податку другої – четвертої груп спрощеної системи оподаткування працюватиме з 1 січня 2021 року.

А 2020 рік – це період, коли РРО впроваджуються поетапно. Спрощенці І групи, для яких касова техніка не обов’язкова, можуть її використовувати для кращого облік у своєму бізнесі.

До 1 жовтня 2020 року РРО чи програмні продукти можуть не застосовувати платники єдиного податку другої – четвертої груп, якщо обсяг доходу таких платників протягом календарного року не перевищує 1 млн гривень. Підприємці, які реалізують технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту; а також лікарські засоби, вироби медичного призначення та надають платні послуги у сфері охорони здоров’я, у цей період зобов’язані працювати з РРО.

З 1 жовтня 2020 року до 1 січня 2021 року застосування РРО обов’язкове для підприємців, які реалізують товари чи надають послуги через Інтернет, реалізують ювелірні вироби, а також продають вживані товари в магазинах (група 47.79 КВЕД). У цей період реєстратори розрахункових операцій обов’язково повинні бути у ресторанах, кафе, туристичних агентствах та у туроператорів, в готелях та у подібних місцях тимчасового розміщення.

Реалізація текстилю, крім продажу за готівкові кошти на ринках, а також деталей та приладдя для транспортних засобів відповідно до переліку, що має затвердити Уряд, теж повинна відбуватися через РРО.

Джерело: ДПС у Тернопільській області