Обладнання:

З 1 січня 2017 року продаж побутових товарів - тільки з РРО 

У Закон про РРО на підставі законопроекту № 5132 передбачено внести зміни щодо обов’язкового застосування РРО всіма суб’єктами господарювання при продажу технічно складних побутових товарів.

А як же підприємці на єдиному податку?

Адже п. 296.10 ПКУ більшість з них звільняє від застосування РРО.  І це передбачено - у п. 296.10 ПКУ також будуть внесені зміни щодо застосування РРО фізособами-"єдинниками" з цього приводу. 

Сам порядок застосування РРО для "єдинників" не зміниться.

Як і зараз, РРО не буде застосовуватися платниками єдиного податку:

• першої групи;

• другої і третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Але "єдинники", які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, повинні будуть застосовувати РРО в обов’язковому порядку незалежно від обсягу отриманого доходу від такого продажу. 

Що є «технічно складними побутовими товарами» - буде визначено у Законі про захист споживачів. Ними є  непродовольчі товари широкого вжитку (прилади, машини, устаткування та інші), які складаються з вузлів, блоків, комплектуючих виробів, відповідають вимогам нормативних документів, мають технічні характеристики, супроводжуються експлуатаційними документами і на які встановлено гарантійний строк.

І види таких товарів визначатимуть не продавці і навіть не товаровиробники. Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО має встановлювати  КМУ. 

Наразі  такий перелік вже існує і затверджений постановою КМУ від  11.04.2002 р. № 506. У ньому зазначені: 

Але чи залишиться він у такому вигляді, чи буде його розширено, залежить від рішення Уряду.

ВІДЕОРОЗ'ЯСНЕННЯ

Джерело: Відділ організації роботи Головного управління ДФС у Тернопільській області