Обладнання:

Чи подавати звіт (ЗВР-1)?

Чи звільняється підприємство від надання щомісячного звіту по РРО (форма № ЗВР-1) у разі надання  щоденної електронної звітності з РРО?
 
Вимоги до щоденного надання даних про використання РРО в електронному вигляді обумовлені внесенням відповідних змін до Закону України від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі - Закон № 265).
Так, згідно з п. 7 ст. 3 Закону № 265 суб'єкти господарювання, що здійснюють операції з готівкою та / або безготівковими розрахунками (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язані надавати до органів державної податкової служби звітність, пов'язану із застосуванням реєстратора розрахункових операцій та розрахункових книжок, не пізніше 15 числа наступного за звітним місяця у разі, якщо цим пунктом не передбачено надання інформації по дротових і бездротових каналах зв'язку.
Отже, надання звітності з використання РРО (форма № ЗВР-1) не передбачено для:
- суб'єктів господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій, які створюють контрольну стрічку в електронній формі, або електронні контрольно-касові реєстратори, що створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді, і зобов'язані подавати до органів державної податкової служби по дротових і бездротових каналах зв'язку електронні копії платіжних документів і фіскальних звітних чеків, які є на контрольній стрічці в пам'яті реєстраторів розрахункових операцій або в пам'яті модемів, приєднаних до них;
- суб'єктів господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій, що створюють контрольну стрічку в електронній формі, або електронні контрольно-касові реєстратори, що створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді, за винятком електронних контрольно-касових реєстраторів, і зобов'язані подавати до органів державної податкової служби по дротових і бездротових каналах зв'язку інформацію про обсяг розрахункових операцій, здійснених у готівковій та / або безготівковій формі, або про обсяг операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, яка міститься у їх фіскальній пам'яті.
Таким чином, відповідно до п. 7 ст. 3 Закону № 265 при наданні в ДПСУ електронних копій розрахункових документів або фіскальних звітних чеків, а також інформації про обсяг розрахункових операцій, у разі використання РРО, що створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді, за винятком електронних контрольно-касових реєстраторів, надання Звіту про використання реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій за формою № ЗВР-1 не потрібно.
Враховуючи вищевикладені норми ст. 3 Закону № 265, подача звітності за формою № ЗВР-1 до 15 числа місяця, наступного за звітним, залишається для тих видів діяльності, де при розрахункових операціях використовується КОРО (книга обліку розрахункових операцій) і РК (розрахункові книжки) без використання РРО.
Згідно з п. 1 Порядку подання звітності, пов'язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій або використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), затвердженого наказом ДПАУ від 01.12.2000 № 614, звітність, пов'язана із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій або використанням розрахункових книжок, надається із всіх зареєстрованих РРО незалежно від застосування чи незастосування їх у звітному місяці та із всіх книг обліку розрахункових операцій, зареєстрованих на господарську одиницю.
Таким чином, звіт за формою № ЗВР-1 буде подаватися суб'єктами господарювання, які з тих чи інших причин призупинили або не здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування або послуг до моменту зняття РРО з реєстрації, тобто форма № ЗВР-1 буде подаватися на паперовому носії з прочерками.
Також нагадаємо, що відповідальність за неподання інформації з РРО в електронному вигляді настає з 1 січня 2014 року. А саме з 01.01.2014 р. ст. 17 Закону № 265 буде доповнено пунктом 9, що передбачає штрафні санкції у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян у разі неподання до органів державної податкової служби звітності, пов'язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій, розрахункових книжок та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з реєстраторів розрахункових операцій по дротових і бездротових каналах зв'язку, в разі обов'язковості її подання.
Слід зазначити, що на підписі у Президента перебуває прийнятий ВРУ 21.06.2013 р. законопроект (від 28.05.2013 р. № 2087а-1), що передбачає перенесення згаданої відповідальності з 01.07.2013 р. на 01.07.2014 р.
 
Ольга Буркун
аудитор
 
© ТОВ «Інформаційно-аналітичний центр« ЛІГА », 2013
© ТОВ «ЛІГА ЗАКОН», 2013